تفسیر برائت(۱۷) | علت نرفتن منافقان به جهاد در راه خدا چیست؟
معرفی بخشهایی از کتاب تفسیر سوره برائت در ایام ماه مبارک رمضان بخش شانزدهم؛ تفسیر آیه ۴۶*علت نرفتن منافقان به جهاد در راه خدا چیست؟
یکشنبه 13 خرداد 1397
معرفی بخشهایی از کتاب تفسیر سوره برائت در ایام ماه مبارک رمضان
بخش شانزدهم؛ تفسیر آیه ۴۶
*علت نرفتن منافقان به جهاد در راه خدا چیست؟
دو نفر مثل عبداللهبن اُبیّ از سران منافقان، و ابوذر غفاری را تصوّر کنید که در جنگ تبوک نقش داشتهاند. عبداللهبن اُبیّ از آنها است که نرفتن به میدان را به رفتن ترجیح داد؛ ولی ابوذر رفتن را ترجیح داد.
علّت رفتن یکی و نرفتن دیگری چیست؟ شرایط نسبت به هر دو یکسان بود: هر دو خواهانِ ماندن پیش زن و بچّه بودند. ازطرفی، ندای جنگ برای هر دوی آنان بود. حالت دیگری که در هر دو بود، قدرت تصمیم و اختیارِ رفتن و نرفتن بود؛ امّا هنگام تصمیمگیری و حرکت، یکی رفتن را انتخاب کرد و دیگری ماندن را. امّا چه شد که این رفت و آن نرفت؟
منشأ هر دو تصمیم، ایمان و عدم ایمان است. وقتی این دو را بشکافیم، باز به امر اختیاری برمیگردد. بنابراین، خدا منافقان را از رسیدن به شهادت و درک فیض بزرگ آن ممنوع نکرد، بلکه آنان خود این راه را انتخاب کردند. حرکت ابوذر هم براثرِ ارادهی خاصِّ خدا نسبت به او نبوده، بهگونهای که اختیار را از او سلب کرده باشد؛ بلکه عمل او اختیاری بوده و درعینحال میشود آن را به خدا هم نسبت داد.
* تفسیر سوره برائت، حضرت آیتالله خامنهای، صص ۳۰۹ تا ۳۱۶(خلاصه).
منبع: khamenei.ir
علاقمندان میتوانند برای تهیهی کتاب «تفسیر سورهی برائت» اینجا را کلیک کنند.