* لوازم عقل

عَن اَميرِ المُؤمِنينَ عليه‌السلام عَن رَسولِ اللّهِ: اَربَعٌ يَلزَمنَ کُلَّ ذى حِجرٍ وَ عَقلٍ مِن اُمَّتى؛ قيلَ يا رَسولَ اللّهِ: ما هُنَّ؟ قالَ: اِستِماعُ العِلمِ وَ حِفظُهُ وَ نَشرُهُ عِندَ اَهلِهِ وَ العَمَلُ بِهِ.

شنبه 13 مرداد 1397

بیان حدیثی در باب:
* لوازم عقل

عَن اَميرِ المُؤمِنينَ عليه‌السلام عَن رَسولِ اللّهِ: اَربَعٌ يَلزَمنَ کُلَّ ذى حِجرٍ وَ عَقلٍ مِن اُمَّتى؛ قيلَ يا رَسولَ اللّهِ: ما هُنَّ؟ قالَ: اِستِماعُ العِلمِ وَ حِفظُهُ وَ نَشرُهُ عِندَ اَهلِهِ وَ العَمَلُ بِهِ.
«اميرالمؤمنين عليه السلام از قول پيامبر اکرم صل الله عليه و آله نقل ميکنند که فرمود: چهار چيز لازمه‏‌ى عقل هر شخصى است؛ سؤال شد: آنها چيست؟ حضرت فرمود: گوش فرادادن به دانش، حفظ کردن در ذهن خودشان و در مجموع جامعه‏‌ى اسلامى، و انتشار آن در نزد اهل آن، و عمل به علم خود.»

اَربَعٌ يَلزَمنَ کُلَّ ذى حِجرٍ وَ عَقلٍ مِن اُمَّتى
[از اين بيان] معلوم ميشود که ملازمه‏‌ى اين چهار چيز با انسان در امّت پيغمبر خاتم، لازمه‏‌ى عقل است؛ اگرچه شارع مقدّس اين را خواسته است امّا مقتضاى عقل است؛ حاکم به آن، عقل انسان است. لذا [اميرالمؤمنين‌عليه‌السلام از قول پيامبر صل‌الله‌عليه‌وآله] ميفرمايد: کُلَّ ذى حِجرٍ وَ عَقلٍ مِن اُمَّتى. اين يک مطلب.
مطلب ديگر اينکه اگر کسى ملازم با اين چهار چيز نشد، اين حاکى از کمال عقل او نيست؛ حاکى از اين است که داخل در «کُلَّ ذى حِجرٍ وَ عَقلٍ» نيست؛ اين هم اين [مطلب].

 

قيلَ يا رَسولَ اللّهِ: ما هُنّ؟
[سؤال شد که] آن چهار چيز چيست؟

 

قالَ: اِستِماعُ العِلم
[پيامبر فرمود:] اوّلش اينکه دانش را استماع کنند؛ گوش فرابدهند به دانش؛ هرجا نکته‏‌ى علمى، سخن عالمانه‏‌اى، مفهوم دانايى‏‌اى وجود دارد، به آن اقبال نشان بدهند. معناى «اِستِماعُ العِلم» اين است؛ معنايش اين نيست که حالا همه بروند در يک مدرسه‏‌اى درس بخوانند و وقتشان را مصروف اين بکنند بلکه معنايش اين است که به دانش گوش فرابدهند که طبعاً گوش فرادادن غالباً يا دائماً ملازم است با کسب علم؛ انسان علم را کسب ميکند. هرجا علمى وجود دارد، دانشى وجود دارد، بروند سراغ آن.

 

وَ حِفظُه
يکى اينکه علم را حفظ کنند، نگه دارند؛ هم در ذهن خودشان، هم شايد بشود گفت در مجموع جامعه‏‌ى اسلامى. حفظ و نگهدارى علم يک وظيفه است؛ نگذارند که دانش در جامعه غريب بماند.

 

وَ نَشرُهُ عِندَ اَهلِه
[سوّم اينکه] دانش را در نزد اهل آن ــ يعنى جايى که مناسب با آن است ــ منتشر کنند. يک چيزى شما فرامي‌گيريد، همه‏‌کس مناسب با آن نيستند. فرض بفرماييد انسان يک مطلبى را در باب يک مسئله‏‌ى فنّى مثلاً فراميگيرد؛ يا يک مسئله‏‌ى اصولى را شما ياد ميگيريد که جاى نشر اين مسئله‏‌ى اصولى در بين عامّه‏‌ى مردم نيست امّا يک جايى هست که جاى آن است، آنجايى که طلبه‏‌ى مثلاً فرض کنيد علم اصول يا علم فقه در آنجا هست؛ [در اينجا] آن نااهل‏ها مورد مذمّت قرار نگرفته‏‌اند بلکه به ما ميخواهد بگويد که آنچه را فراميگيريم، در آنجايى که مناسب آن و شايسته‏‌ى آن است پخش کنيم.

 

وَ العَمَلُ بِه
چهارم هم عمل به علم. بالاخره علمى را، آگاهى‏‌اى را انسان فرابگيرد امّا آن را در زندگى چراغ راه خودش و در حوزه‏‌ى خودش قرار ندهد، اين هم يک خسارت است.

 

علاقمندان می‌توانند برای تهیه‌ی کتاب «نسیم سحر» اینجا را کلیک کنند.

 

 

تصاویر

* لوازم عقل

2_241

نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: